Τα συμπτώματα του στοματικού έλκους (άφθα) και της αφθώδους στοματίτιδας

Τα συμπτώματα του στοματικού έλκους (άφθα) και της αφθώδους στοματίτιδας - Aftamed.gr

Το πρώτο σύμπτωμα της άφθας είναι ένα τσούξιμο / αίσθημα καύσου σε εντοπισμένο σημείο του βλεννογόνου του στόματος.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ερυθρότητα και οίδημα και σχηματίζεται κυψέλη ή ομάδες φυσαλίδων. Μέσα σε 24-48 ώρες ο πόνος γίνεται εντονότερος καθώς η κυψέλη σπάει και μετατρέπεται σε ανοικτή πληγή που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη χωρίς τη λήψη κατάλληλης θεραπείας. Σε αυτό το στάδιο η άφθα έχει οβάλ σχήμα κι ένα υπόλευκο / γκριζωπό χρώμα, με ερυθρό δακτύλιο περιμετρικά (φλεγμονή) . Η διάμετρος είναι συνήθως 3-4 mm, αλλά σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπερβαίνει το 1 cm.

Τα περισσότερα στοματικά έλκη διαρκούν από μία εβδομάδα μέχρι ένα μήνα, και ο πόνος, αν και επηρεάζει μια περιορισμένη περιοχή, μπορεί να είναι πολύ έντονος, προκαλώντας δυσφορία, κόπωση ή δυσκολία με το φαγητό.

Η άφθα εμφανίζεται συνήθως στο στοματικό βλεννογόνο, τη μαλακή υπερώα (μάγουλα) τα χείλη, τη γλώσσα, τα ούλα ή τον ουρανίσκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το στοματικό έλκος συμβαίνει μεμονωμένα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές συστάδες. Δεν είναι μολυσματικό ή μεταδοτικό και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Όταν έχουμε εκδήλωση πολλαπλών στοματικών ελκών ή υπάρχει χρόνια επαναλαμβανόμενη διαδικασία σχηματισμού στοματικών ελκών έχουμε την περίπτωση της αφθώδους στοματίτιδας (γνωστή και ως «υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα»). Τα συμπτώματα της στοματίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων.

Αίτια και συμπτώματα του στοματικού έλκους