Στοματικό έλκος

Στοματικό έλκος - Aftamed.gr

Το στοματικό έλκος μπορεί να είναι μικρότερο (άφθες) ή μεγαλύτερο αφθώδες έλκος. Συχνότερα εκδηλώνεται στο εσωτερικό των παρειών (μάγουλα) και το εσωτερικό μέρος των χειλιών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον ουρανίσκο και την κάτω πλευρά ή τις άκρες της γλώσσας.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ:

  • Μικρά στοματικά έλκη ή αφθώδη έλκη
  • Μεγάλα στοματικά έλκη ή αφθώδη έλκη
  • Ερπητόμορφα στοματικά έλκη

Μικρά στοματικά έλκη

Αυτός ο τύπος έλκους είναι ο συχνότερος. Είναι σχήματος οβάλ, με μία υπόλευκη ή γκριζωπή κεντρική περιοχή και ερυθρότητα περιμετρικά (δακτύλιος). Εμφανίζεται συχνότερα στο προθάλαμο του βλεννογόνου των χειλιών. Έχει διάμετρο μικρότερη από ένα εκατοστό, μπορεί να είναι απλός ή πολλαπλός, είναι επώδυνος και επουλώνεται χωρίς σχηματισμό ουλής σε περίπου 10 ημέρες. Μπορεί να επανεμφανιστεί σε τακτά διαστήματα.

Μεγάλα στοματικά έλκη

Το μεγάλα στοματικά έλκη έχουν συνήθως διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκ.

Μπορεί να είναι μονά ή διπλά, εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή κατά την εφηβεία και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Δημιουργούν μεγάλη έκκριση σάλιου και προκαλούν συνήθως δυσκολία με το φαγητό καθώς και δυσάρεστη αναπνοή.

Είναι πιο επίμονα από το μικρά έλκη και μπορεί η επούλωση να διαρκέσει έως και 5-6 εβδομάδες, αφήνοντας συχνά ουλή. Τα μέρη του στόματος που πλήττονται πιο συχνά είναι o στοματικός βλεννογόνος και η μαλακή υπερώα. Τα συγκεκριμένα έλκη μπορεί να επανεμφανιστούν συνήθως πιο σύντομα σε σχέση με τα μικρότερα έλκη.

Ερπητόμορφα στοματικά έλκη

Τα συγκεκριμένα έλκη (ερπητόμορφα αφθώδη έλκη) μοιάζουν με τις πληγές του έρπητα χωρίς ωστόσο να οφείλονται στο συγκεκριμένο ιό. Εμφανίζονται πιο σπάνια συνήθως σε ενήλικες σε συστάδες ή ως ένα σύνολο μικρών ελκών και είναι πολύ επώδυνα. Oι άφθες αυτές είναι πολύ μικρές, σαν κεφαλή καρφίτσας, ενώ παρουσιάζουν συχνές υποτροπές.

Δυσκολεύουν την κατάποση, ακόμη και την ομιλία. H επούλωση είναι σχετικά γρήγορη (συνήθως διαρκεί 3-4 μέρες), αλλά στο μεταξύ εμφανίζονται νέες άφθες, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα μήνα.

Στοματικό Έλκος και Στοματίτιδα