Στοματικά έλκη κατά την κύηση: Θεραπείες για τις άφθες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θεραπείες για τα στοματικά έλκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Aftamed.gr

Τα στοματικά έλκη αποτελούν το πιο συχνό νόσημα της στοματικής κοιλότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες εκδηλώνουν στοματική άφθα με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για μία κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί να παρουσιαστεί μόνο μία ή ταυτόχρονα περισσότερες άφθες.

Τα στοματικά έλκη προκαλούν έντονο πόνο και τσούξιμο, καθώς εμφανίζονται σε μία περιοχή του ανθρώπινου οργανισμού ιδιαίτερα ευαίσθητη στον πόνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια τοπική θεραπεία που καταπραΰνει τον πόνο και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ελκών κατά τη διάρκεια της κύησης προτείνονται οι εξής επιλογές:

Για άμεση θεραπεία χωρίς πρόσληψη φαρμακευτικών ουσιών:
  • Χρήση ειδικών σκευασμάτων με υαλουρονικό οξύ που ενυδατώνουν εντατικά και δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που προστατεύει την εξέλκωση, μειώνοντας αποτελεσματικά τον πόνο και βοηθώντας στην άμεση επούλωση.

Για εναλλακτική θεραπεία:
  • Πλύσεις με φυσικά αντισηπτικά διαλύματα όπως το σοδόνερο, το χλιαρό χαμομήλι, το φασκόμηλο ή η μολόχα προκειμένου να αποφύγετε την επιμόλυνση του στόματος
  • Επάλειψη με γάλα καρύδας, ή πλύση με ζεστό νερό και κόλιανδρο για την ταχύτερη επούλωση του τραύματος.

Αν είστε έγκυος κι έχετε προδιάθεση για δημιουργία στοματικών ελκών, καλό θα είναι:

να αποφύγετε τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, όξινα ποτά, ζεστό τσάι και καφέ, καθώς τα συγκεκριμένα τρόφιμα/ποτά μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση ελκών ή σε περίπτωση εμφάνισης να επιδεινώσουν τον πόνο.
να επιλέξετε οδοντόκρεμες που υποστηρίζουν την προστατευτική λειτουργία του σάλιου και δεν περιέχουν τον επιθετικό αφροποιητικό παράγοντα SLS (Sodium Lauryl Sulphate=SLS)

Μάθετε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.curaprox.com/gr-el/odontkremes/detail

Στοματικό Έλκος και Στοματίτιδα